Ana içeriğe atla

Serge Gainsbourg



2 nisan 1928'de yahudi rus bir ailede Paris'te dünyaya gelen şair,şarkıcı,oyuncu ve yönetmendir.2 mart 1991de kalp krizi geçirerek gezegen dışında kaldı ama bizim için asla ölmedi. Jane Birkin ile olan ilişkisinden bir kızı ve Caroline Von Paulus'tan bir oğlu vardır.


ilk çalışmalarında Boris Vian'dan etkilenmiş, müziğinde İngiliz ve Amerikan popundan da yansımalar bulunmaktadır. özellikle Fransa'da çok tanınan ve beğenilen bir sanatçıdır.yaşam tarzının farklılığıyla, sınırsız ve kalıpsızlığıyla hiçbir kategoriye uymayan müthiş bir ruha sahiptir.


1965te poupee de cire, poupee de son parçası france gall tarafından eurovision şarkı yarışmasında büyük ödülü aldı.1969da je t'aime... moi non plus çalışması ingilizce konuşulan ülkelerde de büyük başarı elde etti.vatikan klisesi bu parçayı çok ''sakıncalı'' bulsada parça UK single listesinde 1numaradaydı.1971de histoire de melody nelson isimli bir konsept albüm yayınladı, albüm fazla satmadı ama Air, David Holmes, Beck gibi bazı sanatçılara ilham kaynağı oldu.1975te rock around the bunker çıktı.bu albümde kara mizahı kullanan sanatçı nazileri hedef almıştı ve 2.dünya savaşı sırasında kendinin ve ailesinin çektiği acıları anlatıyordu.1976da l'homme a la tete de chou albümünü yayınladı.1978de yayınladığı aux armes et cetera çalışması la marseleillaise isimli Fransız ulusal marşının reggi versiyonuydu, bu çalışması yüzünden ölüm tehditleri almıştı.birçok eleştirmen ve dinleyici tarafından en iyi albümü olarak bilinen aux armes et caetera 1979da piyasaya çıktığında müzik kariyerinin başlamasının üzerinden 20 yıldan fazla süre geçmişti.


hayatının son yıllarında,bir televizyon kanalında çıktığı Michael Drucker'ın şov programında Whitney Huston'a ''i want to fuck you'' demişti,anlaşıldığı gibi programda çok sarhoştu.ve son stüdyo albümü you're under arrest'i yayınladı.


je t'aime... moi non plus,equateur, charlotte for ever ve stan the flasher yönettiği filmlerdir.


şu an Montparnasse mezarlığında yatmakta olan büyük ustanın evi hala grafiti ve şiirlerle süslü...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
vay anasına

Popüler Yayınlar

İletişim Formu (Contact us)

Ad

E-posta *

Mesaj *