Ana içeriğe atla

Metallica

Metallica 1981 yılında San Fransisco'da kuruldu. Bu dönemde grubun orijinal kadrosunda James Hetfield, Lars Ulrich, Dave Mustaine ve Ron McGovney yer almaktaydı. Kuruluşundan kısa bir süre sonra ise kadroda birtakım değişiklikler gerçekleşti; Ron McGovney, Clifford Lee Burton ile yer değiştirdi. Dave Mustaine ise Nisan 1983'te (Kill'em AH piyasaya çıkmadan önce) alkol bağımlılığı sebebiyle gruptan çıkarıldı. Mustaine'in yerini Exodus gitaristi Kirk Hammett doldurdu.

27 Eylül 1986 tarihinde müzik tarihinin en trajik olaylarından biri gerçekleşti: Cliff Burton grubun isveç'te verdiği bir konser sonrası, yoldaki buzlanmadan kaynaklanan kazada hayatını kaybetti. O tarihe kadar Burton, Metallica ile üç albüm kaydetmişti. Cliff Burton'ın ölümünden üç hafta kadar sonra Flotsam and Jetsam adlı gruptan Jason Nevvsted Metallica kadrosundaki yerini aldı. Metallica'nın adını tüm dünyaya duyuran, gruba ticari anlamda da en büyük başarıyı getiren 199l'de yayınlanan B/adc4/bum oldu. Bob Rock'ın prodüktörlüğünü yaptığı albüm önceki
Metallica albümlerine oranla daha ticari bir iş olarak kabul edildi. Müzik yazarları albümün Metallica'nın en iyi çalışmasını olduğunu düşündü, fanlar ise sound'un yumuşamasına büyük tepki gösterdi. Albüm sadece Amerika'da 15 milyonluk bir satış yakaladı.

Metallica daha sonra farklı sound'lu (ve önceki albümlerine oranla yine oldukça yumuşak) albümler yayınladı; Load, Reoad ve cover albümü Garage inc. birer rock albümü olarak nitelendirilebilir bu anlamda. 1999'da ise daha önce yapılmamış bir şeyi deneyip San Fransisco Senfoni Orkestrası ile işbirliğine gitti grup. Söz konusu ortaklığın sonucunda S&M adlı albüm yayınlandı. 2001'de beklenmedik bir olay oldu ve Jason Newsted, grupla geçirdiği yıllarda manevi anlamda büyük zarar gördüğünü söylerek Metallica'dan ayrıldı. Nevvsted'in yerine geçen isim ise Ozzy Osbourne'un grubunda çalan Robert Trujillo oldu. Grup 2003'te yayınladığı son stüdyo albümü St.Angefı da Trujillo ile kaydetti. Metallica kariyerinin en sancılı dönemi olarak kabul edilen bu dönem daha sonra Some Kind of Monster adı verilen belgeselde gözler önüne serildi. Artık sağlığına tamamen kavuşan grup Rick Rubin ile birlikte yeni stüdyo albümünü kaydetmekte. Metallica. 25 yıllık kariyerinde dünya çapında ulaştığı yaklaşık 100 milyonluk albüm satışıyla müzik tarihinin gelmiş geçmiş en büyük metal topluluklarından biri olarak kabul ediliyor.
www.metallica.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar

İletişim Formu (Contact us)

Ad

E-posta *

Mesaj *