Ana içeriğe atla

LAIKA

Guy Fixen ve Margaret Fiedler'in başını çektiği, 1993 senesinde Londra'da temelleri atılan post-rock, trip hop, fusion, jazz, ambient, electronica ve yer yer krautrock saflarında dalgalanan tarzlarıyla Laika, her zaman farklı, kaliteli ve çok sevdiğim bir topluluk olmuştur. Sovyetler Birliği'nin 3 Kasım 1957'de uzaya fırlattığı yapay uydulardan olan "Sputnik 2" ve onun içindeki tek canlıdır da aynı zamanda Laika isimli köpek. (ki yeryüzünden ayrıldıktan sonra 2 saat içinde öldüğü bilinmektedir)

1995 tarihli debut albüm "Silver Apples Of The Moon" takipçisi 1997 tarihli "Sound Of The Satellites" ve 2000 tarihli "Good Looking Blues" albüm kapakları, bu albümlerin kaynağını oluşturan dünya üstü sample'lar, uzay boşluğu, yıldızlar, ve atmosferik depersonalize duygu durumu ile grup fütüristik tavrını şekillendirir. Ve böylece yaptıkları müziğin ana hatlarını oluşturan makul bir isim seçilmiştir. Kapağı itibariyle olmasa da grubun son uzun çaları 2003 tarihli "Wherever I Am I Am What Is Missing" yarrattığı hissiyat ve buna göndermelerle dolu klibi "Alphabet Soup" ile grubun asli kimliğini koruduğu açıkça görülmektedir. İşte bu noktadan itibaren, günümüz müzik endüstrisinin barındırdığı, iyi bir reklam ve satış tekniklerinin ve bunlara bağlı pazarlama teknolojilerinin kullanıldığı, kısacası kaliteden yoksun, satış odaklı, popüler müzik anlayışından keskin bir çizgiyle ayrılırlar. Öyle ki "Thom Yorke" bir röportajında son dönemlerde etkilendiği üç-beş grup arasında Laika'yı göstermekten çekinmeyecektir.

"Sound Of The Satellites" albümü ve bu albümden "Almost Sleeping" daha önce Laika dinlemeyenler için iyi bir referans niteliğindedir.

www.laika.org

Yorumlar

Popüler Yayınlar

İletişim Formu (Contact us)

Ad

E-posta *

Mesaj *